Tipy, jak zvládnout nástup do školky

A je to tu. Nástup do školky je za dveřmi. Je to důležitý milník v životě dítěte, ale i rodičů. Dítě doteď zvyklé na přítomnost maminky  se bude muset na pár hodin denně odloučit.  Je to další důležitý  krok k osamostatňování dítěte.

Jak si nástup do školky alespoň trochu ulehčit a pomoci, aby se obešel bez slziček?

1. Povídejte si o školce

Povídejte si  s dítětem o tom, jaké to ve školce bude, co vše se tam bude dít. Ideální je, pokud se můžete předem do školky podívat, prohlédnout prostředí, kamarády, hračky..Se seznámením se školkovým prostředím vám pomohout třeba tyto knížky:  

.
.
.
.
.
.
.
.

 

 2. Dodružujte sliby a čas

Voďte dítě do  školky a vyzvedávejte ho pokud možno také vždy ve stejný čas.Pokud dítěti slíbíte, že ho vyzvednete po obídku, opravdu přijďte. Je důležíté dodržet slíbený čas, aby se na vás dítě mohlo spolehnout.

 S orientací dětem skvěle pomohou tyto motivační tabulky:

.
.
.
.

 3. Nikdy neodcházejte bez rozloučení

Někteří rodiče se snaží „zmizet“ ve chvilce, kdy se dítě nedívá. To je ale pro dítě velmi traumatizující. Neví, že jste odešli. Nechali jste ho v nejistotě. Proto se vždy nezapomeňte rozloučit a ujistit ho, že si ho za chvíli zase vyzvednete.

 

4. Talismany

Vyberte spolu s dítětem nějakou drobnou hračku, kterou si bude brát do batůžku jako talisman.

.
.
.
.

 

5. Vybavte děti roztomilým batůžkem

Batůžek s motivem zvířátka pomůže dětem těšit se do školky. Sbalí si třeba oblíbenou svačinu, talismánek...Můžete doplnit i lahvičkami nebo boxíky ve stejném motivu.

.
.
.
.

 

 

 6. Sešity s aktivitami

Jde vaše dítě do školky poprvé? Nebo je už předškolák? Sešity s aktivitami se jistě budou hodit pro každého. Můžete tak doma procvičovat podobné aktivity jako ve školce.

.
.
.
.

7. Nekonečná rýma, kašel

S nástupem do školky nás zase čeká kolečko. Nudle u nosu, kašel, děti doma. Už jste vyzkoušeli tymiánovou mast? Při prvních příznacích nachlazení mazejte na hrudníček nebo zádíčka. Varianta Kuřátko pro děti do 3 let, varianta Zajíček od 3 do 12 let.

 

.
.
.
.