AKCE - POŠTOVNÉ jen za 59,- Kč přes BALÍKOVNU. Platí až do 31.12.2024

Jak vybrat výtvarné pomůcky pro děti?

Mají vaše děti rády malování, kreslení? Nebo vlastně ještě ani nevíte a rádi byste vyzkoušeli první tvoření s vašimi nejmenšími? Přečtěte si náš článek, třeba vám s výběrem pomůže.

Kreslení souvisí s motorikou dítěte. Grafomotorika se vyvíjí postupně, proto je třeba uzpůsobit tvar a velikost výtvarných potřeb podle věku a schopností dítěte.

Jaké výtvarné pomůcky tedy pro určitý věk vybrat? 

18 -24 měsíců = děti drží tužku s palcem nahoře nebo dole , tzv. dlaňový úchop. Potřeby pro kreslení by v tomto období měly být menší a tlustší. Dítě totiž ještě neovládá jemnou motoriku prstů. Vhodné jsou například i prstové barvy.

2 - 3 roky = dítě už uchopí pastelky do prstů, tzv. hrstičkový úchop. Potřeby pro kreslení už mohou být užší.

3 - 4 roky = pomalu přecházejte na tzv. špetkový úchop, kdy dítě drží tužku třemi prstry. Ideální trénovat s trojhrannými pastelkami.

Grafomotorika se vyvíjí postupně, fyziologicky. U dětí stejného věku by mělo vše probíhat přibližně stejně, stejné znaky kresby, samozřejmě také individálně, s určitými drobnými odlišnostmi. U někoho probíhá vývoj rychleji, u někoho pomaleji. Cílem vývoje je u všech dětí dojít postupně ke správnému špetkovému úchopu.

Správný gramofotorický vývoj

1 - 2 roky = děti drží pastelku v dlani, pohyb vychází z ramene, dítě pohybuje celou rukou, drží tužku až křečovitě

2-3 roky = tužku uchopuje již třemi prsty, pohyby jsou již více koordinované, dítě se začíná učit kreslit na omezenou plochu papíru,  zvládne kreslit čáry a kruh.

3-4 roky = dítě zvládne nakreslit postavu, kreslí tvary, začínají pravidelné kontinuální pohyby 

4 - 5 let = dítě kreslí postavu s trupem a s končetinami, dítě si vytváří tzv. špetkový úchop, vybarvuje, kresba je bohatší

Vývoj grafomotoriky obecně souvisí se správným zvládáním hrubé a jemné motoriky. Špatně rozvinutá nebo nerozvinutá grafomotorika může vést k odkladu školní docházky

POMŮCKY VHODNÉ PRO DLAŇOVÝ ÚCHOP

.
.
.
.

PRSTOVÉ BARVY, ŤUPKACÍ BARVIČKY V TUBĚ

.
.
.
.

POMŮCKY VHODNÉ PRO HRSTIČKOVÝ I ŠPETKOVÝ ÚCHOP

.
.
.
.